INTERVIU : Strazile lui Dumnezeu

Va prezentam un inteviu cu si despre Strazile lui Dumnezeu / God’s Streets, o pagina de Facebook care intr-un an a reusit sa stranga o colectie frumoasa de lucrari orthograffiti, sustinatori si atentia noastra, ca o pagina care colectioneaza si prezinta latura crestina a street art-ului. Multumim Strazile lui Dumnezeu / God’s Streets pentru timpul si interviul acordat. Sa incepem!

Avand deja un an de cand pagina Strazile lui Dumnezeu s-a lansat, cum a aparut ideea de a crea o astfel de pagina dedicata acestei laturi de street art?
Avand un moment de cautare artistica si spirituala ma decisesem sa adopt un fel de street art marturisitor al credintei Ortodoxe. Mi-am facut un plan de “bataie” incepand cum este normal cu documentarea vizavi de acest fenomen. Stiam deja cateva lucrari ale lui Banksy sau Mr. Klevra insa pe parcurs am fost uimit de zecile apoi sutele, apoi miile de lucrari ce le-am putut descoperi si m-am gandit sa strang toate aceste imagini intr-o pagina de Facebook pentru a se bucura cat mai multa lume de ele.
Aceasta pagina contine frumuseti ale Ortodoxiei pe care tinerii din lume le-au infatisat noua, ca noi sa ni le reamintim si sa le recunoastem. Sunt ganduri bune iscalite in locuri care dau senzatia de uitare si o marturisire a credintei sincere a fiecarui street-artist in parte. Picturile nu sunt conforme cu Sfanta Traditie, in care figurile sfintilor si simbolurile crestine se regasesc in locasuri amenajate, insa ele au darul de a vorbi despre realitatea de azi, in care credinta este aproape complet abandonata. Pagina” God’s Streets” isi doreste sa lanseze chemarea spre o cautare mai profunda a crestinismului, religia Celui care a impartit istoria in doua prin propovaduirea Iertarii si a Iubirii.

Cum ati descrie colectia de imagini pe care Strazile lui Dumnezeu a strans-o pana acum? Cat de greu este de intretinut o astfel de colectie?
Este destul de greu, pentru ca ne axam doar pe un singur segment al street art-ului si ala destul de necunoscut. nu exista prea multi street-artisti axati doar pe religios, imaginile apar te miri de unde. Tema religioasa nu este tratata numai cu respect astfel in demersul nostru am gasit si o gramada de lucrari blasfemiatore sau ce nu-si aveau locul in pagina noastra, asa ca mai mereu trebuie sa gandim de 10 ori inainte de a posta o imagine.

Stiu ca este destul de greu de gasit imagini care se potrivesc in categoria Strazile lui Dumnezeu, care este sursa principala de astfel de material?

Urmarim mai toti artistii si daca la vreunul apare o lucrare cu timiteri religioase o “inhatam”
Sunt si cativa artisti care se manifesta numai pe segmentul asta si ei sunt mai usor de urmarit.

Ce va determina sa continuati si sa adaugati material nou la aceasta colectie, care pana in acest moment este destul de mare.
Daca la inceput, asa cum am mai zis, strangeam imagini doar pentru documentare, acum vrem ca ele sa formeze o importanta baza de date pentru segmentul de street art religios si chiar sa imfluenteze la creeatia a cat mai multor lucrari de acest gen.
Vrem ca oamenii sa vada si aceasta parte a street artului pentru a nu mai fi neaparat catalogata ca forma de vandalism desi cred ca am trecut demult de stadiul acela.

Ce forma de street art se practica cel mai mult pentru expunerea acestor lucrari?
Forma principala este si va ramane graffiti, din cauza detalierii care poate fi realizate la o astfel de lucrare, dar si stencil, paste-up, stickers.

Cateva exemple de piese din afara de orthograffiti street art?

La noi cum este dezvoltata aceasta latura de street art, si daca sunt artisti care au experimentat in aceasta zona?
Sunt cativa artisti si pe la noi, care “s-au jucat” cu acest gen de arta cel mai prolific fiind Irlo, insa mai sunt si altii.

Cateva piese din Romania care v-au impresionat mai mult?

In afara, exista artisti care produc si au ca stil definitor acest tip de lucrari?
In primul rand, asa cum tot timpul temele religioase i-au influentat pe artisti in creeatiile lor, si pe mai toti mai marii street-artisti ii influenteaza asta. Gasim lucrari religioase la cam toti street-artistii, la unii ironice, dar gasim. Exista si artisti ce se manifesta doar pe acest segment ca Mr. Klevra, Teck, Jesus Saves, Joe Iurato, Gospel Graffiti Crew, Lovepusher.

Cum vedeti viitorul acestei forme de street art?
Fara sfarsit, cat timp este religie, o sa fie si orthograffiti, o sa evolueze, se mareste incet incet, mereu o sa apara lucrari noi care o sa ridice nivelul de calitate si popularitate a cestui forme, insa cred ca asa cu religia se despartit in zeci si sute de culte si si-a pierdut din intenistiate si adevar asa si aceste lucrari vor deveni din ce in ce mai putin lipsite de adevarata marturisire, sper ca macar sa nu apara lucrari blasfemiatoare, pentru ca ele sunt din ce in ce mai multe.

Doamne ajuta!


Related posts :

Posted on October 12, 2013

Leave a comment