Cel mai influent artist australian contemporan, Luke Cornish, ridica arta stradala (Street Art) la un nou nivel si impresioneaza cu imagini unice, puternice, hiperrealiste. Este primul Stencil Artist care a reusit in 2012 sa ajunga in finala celui mai important premiu pentru portrete din Australia, Archibald Prize. Anul acesta este din nou finalist la premiul de portretistica Black Swan, cu lucrarea Uncle Jack. Aceasta reprezinta o schimbare in lumea artei contemporane, pentru ca nominalizarea sa controversata a dovedit ca acest tip de arta (stenciling) este o forma viabila de arta care concureaza acum mai mult cu metodele traditionale.
Dupa New York, Londra si Paris, Luke vine la Bucuresti promovat de Catalina Mirkovic si Cristina Radulescu impreuna cu ORTAKU, renumit Stencil Artist roman. Urban Live Art – The Artist@Work s-a intamplat azi, 26 August 2014 la Chimopar Bucuresti.
Luke pune la zid ingradirea libertatii individului, avand ca sursa de inspiratie evenimentele cotidiene. Arma lui este sablonul. Emotiile care patrund prin ochii portretelor sale au o mare profunzime, umbrele create de sabloane evidentiaza suferinta. Personajele lui par a impartasi aceleasi dificultati dar si determinarea pe care Cornish insusi le-a experimentat, conducand la un sens al realitatii crude in irealitatea imaginilor sale. Mult mai importante sunt insa granitele cu care el ne forteaza sa ne confruntam – de la a nu privi pana la a fi martor.
Folosind pana la 85 de straturi de sabloane decupate manual si spray-uri de vopsea cu aerosoli, artistul asterne strat peste strat si recreeaza imaginea pana la prefectiunea similara fotografiei: aceasta este o forma de hiperrealism nemaiintalnita pana acum.
Tema pe care Luke Cornish o abordeaza la Bucuresti este permanenta nevoie de libertate a omului si felul in care este traita astazi. “Esti liber sa faci ceea ce iti spunem NOI” ia chipul lui Adrian Paunescu, “ultimul mare poet social roman” (Eugen Simion), personalitate controversata care scria:
“Sunt un om liber
Adica
Nu-i este nimanui mila de mine.
Nu mi-am dorit
Aceasta libertate
Dar o pastrez
Si ma laud cu ea.
Sunt Un om liber
Nu permit nimanui
Sa-i fie mila de mine
Si sunt Şi mai liber decat credeam,
Nici n-am cui permite Sa-i fie mila de mine.”
(“Sunt un om liber”, Adrian Paunescu)
“Libertatea inseamna raspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea” – G.B.Shaw
Suntem oare liberi? Sau este totul doar in mintea noastra? Pentru ca mintea omului este si ramane cea mai toxica sursa de DUHoare!
Ne vom trezi la DUH oare?
- via Catalina Mirkovic